Milyet válasszak?
Aki beltéri grillsütőt szeretne vásárolni, két alapvető dolgot kell mérlegelnie: fontos –e, hogy állítható legyen a hőmérséklet, illetve azt, hogy mekkora sütőfelületre van szükségünk. Néhány grillezőn akár egyszerre négy adagot is készíthetünk, másokon csak kettőhöz van elég hely.
Kétféle típus közül választhatunk: az egyik a nyitott grillsütő, ahol a melegítés alulról történik, és nekünk kell megfordítani az ételt, hasonlóan a kültéri faszenes társaikhoz, a másik pedig a kontakt grillsütő, ahol két oldalról is hőt kap a benne sülő étel.
Ha a nyitott verzió (például körgrill) mellett tesszük le a voksunkat, érdemes olyat választani, ami fedéllel is rendelkezik. Így több sütőfunkció közül választhatunk majd, és az esetlegesen termelődő füst is belül marad.
Kontakt grill vásárlása esetén a legjobb, ha a két sütőfelület könnyen szétválasztható, hogy ne legyen gond a tisztántartással. Ezekkel a sütőkkel egyébként akár nagyszerű melegszendvicseket is készíthetünk.
Biztonságosabb vagy egészségesebb-e elektromos grillsütőt használni?
Talán sokan hallottál már arról, hogy sütés során mindenféle goromba rákkeltő vegyületek keletkeznek. Az égő szén füstje és a rácsöppenő zsírok pedig csak fokozzák a veszélyt.
Gondoljuk végig – egy elektromos grillsütő használatával elkerüljük a szén égetését és a füstöt is, ráadásul a zsírokat sem égetjük közben. A legtöbb kontakt grill rendelkezik a kicsöpögő zsírt összegyűjtő tálcával – ez még a sovány húsoknál is egészen komoly mennyiség szokott lenni. Ugyanez a zsír szabad tűzön is kifolyik, csak éppen nem egy tálcában gyűlik, hanem elég. Ezért egy beltérben is használható elektromos grillsütő egy egészségesebb, de hasonlóan finom eredményt produkáló alternatívája a kültéri sütésnek.
+Recept
Színes csirkenyárs - 4 főre
Hozzávalók:
-80 ml olaj
-1/2 tk édes-nemes paprika
-só
-600 g csirkemellfilé
-2 db piros kaliforniai paprika
-1 fej lilahagyma
-1/2 citrom
-1 csokor petrezselyem
-koktélparadicsom
Elkészítés:
Keverjük össze az olajat a pirospaprikával és néhány nagy csipet sóval. A csirkemellfilét mossuk meg, töröljük szárazra, és vágjuk fel falatnyi darabokra. Ezután forgassuk össze azokat a fűszeres olajjal, és tegyük a hűtőbe 60 percre. A paprikákat és koktélparadicsomot mossuk meg, csumázzuk ki, majd a meghámozott lila hagymával együtt vágjuk fel nagyobb darabokra. Húzzuk a hús-, a paprika- , a paradicsom- és a lilahagyma-darabokat vízbe áztatott fanyársakra. Száraz grillsütőben süssük ropogósra a nyársakat, végül locsoljunk meg mindet a citrom kifacsart levével, és szórjuk meg a finomra aprított petrezselyemmel.
Elkészítési idő: 45 perc + pácolás
Források:
https://grillezz.hu/a-belteri-grillezes-titkai/
http://www.mindmegette.hu/szines-csirkenyars-saslik-konnyeden-gyorsan-konnyut-adrival-51267/