Miért válasszunk fa vágódeszkát?


Konyhánk egyik alapeszköze a vágódeszka. Manapság már nem csak fa vágódeszka kapható, hanem üveg és műanyag is. De vajon melyik a legjobb választás egy tiszta és fertőzésmentes konyhához?

Egy ételkutatási intézetnek a tudósai bebizonyították, hogy a fa vágódeszka felületéről a használat utáni harmadik percben, az ételmérgezést okozó baktériumok 99,9 % eltűnt. Szemben ezzel, a műanyag vágódeszkán a szalmonella, lisztéria és E.coli baktériumok megmaradtak.

A kutatók erre akkor jöttek rá, amikor azon kísérleteztek, hogy hogyan lehetne a fa vágódeszka felületét a műanyaghoz hasonlóan higiénikussá tenni. De utólag kiderült, hogy míg a mosatlan, éjszakára kint hagyott műanyag deszkán a baktériumok száma növekedett, addig a fa vágódeszka felületén gyakorlatilag a nullához közeledett. Ez egy igen érdekes fejlemény, mivel a gyártók előszeretettel reklámozzák a műanyag deszkákat higiénikus voltuk miatt.

Különböző dolgokat érdemes szem előtt tartani:

- Fontos, hogy minden ételféléhez külön vágódeszkánk legyen, de minimum kettő legyen. Egy a nyers húsoknak és egy minden másnak, így kerülve a fertőzést és a húsfélék okozta betegségeket.

- Tárolás során inkább ne érjenek egymáshoz a különböző vágódeszkák.

- Ha a fa vágódeszka már sérült, repedéses felületű, akkor ne használjuk tovább, cseréljük le egy sima felszínűre.

- Fa vágódeszka felületéről mosogatás előtt le kell kaparni a maradékot. Alaposan át kell sikálni és mosni, de mosogatógépbe nem ajánlott betenni, mivel a vegyszerekkel eltelítődik és eldeformálódik.

- Fontos, hogy a fa vágódeszka állva száradjon, hogy le tudjon folyni róla a víz, és gyorsan meg tudjon száradni. A legjobb ha függőleges helyzetbe tesszük, mert így nem fog beszívódni a víz a felületébe, hanem elpárolog.

- A műanyag és üveg vágódeszkákat mosogatógépben is lehet tisztítani, fertőtlenítő szereket használni.

Érdemes a nagyméretű fa vágódeszka használata, így több aprítandó elfér rajta, és gyorsan, folyamatosan tudunk rajta dolgozni. Ezen kívül a nagy felületű deszkák nem csúszkálnak, ami biztonságosabbá teszi a munkát rajta.